Nauti harrastuksista koirasi kanssa

Koira on ehdottomasti kaikkein paras harrastuskaveri, sillä se on aina innokas ja valmiina lähtöön. Olipa harrastuksen lajina agility tai uiminen, niin varmaa on se, että koiraystäväsi tuskin malttaa odottaa hetkeä, jolloin se pääsee lajin pariin.

Agility

Agility on suosittu urheilu koirille, ja sen harrastajia on maassamme noin 13 tuhatta. Laji on saapunut Suomeen vuonna 1986, ja sen ympärille on rakentunut kattava organisaatio harjoittelupaikkoineen ja kilpailuineen. Moni agilityä koiransa kanssa harrastava osallistuukin mielellään kisoihin, joissa voi mitata omaa osaamistaan, ja vertailla sitä myös muiden koirakoiden osaamistasoon. Vertailua on hyvä tehdä myös euro 2020 kertoimet saralla, että lempiurheilusta voi nauttia niin omistaja kuin koirakin. On siis lempilaji jalkapallo tai agility tai ehkä jopa molemmat.

Lajia voi toki myös harrastaa ihan vain omaksi ja koiransa iloksikin, ilman että ottaa paineita kilpailuissa pärjäämisestä ja oman tason edistymisestä kohti huippua. Yksi mukava tapa harrastaa agilityä on muuten osallistua koiraleireille, joissa lajia voi harjoitella hauskasti ja rennosti samanhenkisten lajista kiinnostuneiden kanssa.

Uiminen

Moni koira suorastaan rakastaa uimista – mutta poikkeuksiakin toki on. Osa koiruuksista ei pidä vedestä, tai on jopa peloissaan veteen joutuessaan. Tällöin ei koiraa pidä pakottaa lajin pariin, vaan etsiä sen sijaan jokin muu mukava harrastus. Jos koirasi kuitenkin on vesipeto, voi uimista käydä harrastamassa siihen sopivilla ja sallituilla rannoilla. Koira voi käydä uimassa viileämmälläkin kelillä, silloin kun se ihmisestä ei vielä tunnu niin houkuttelevalta. Ja kesähelteiden saapuessa on uiminen myös mainio viilennyskeino. Se auttaa helteen tuomaan tukaluuteen pitkäksi aikaa, turkin haihdutellessa koskeutta.

Uimiseen voi ottaa mukaan leluja, joiden parissa veteen meno on vieläkin hauskempaa. Vedessä kelluvat ja hyvin näkyvät uimalelut ovat siihen suunniteltuina kestäviä ja nopeasti kuivuvia kavereita. Joskus sopiva uimahetki voi kuitenkin yllättää, ja tällöin voi leluna toimia hyvin vaikkapa käpy tai kepin pätkä. Niitä on sitten mukava heittää veteen ja noutaa taas – siinä palaa tehokkaasti myös ylimääräistä energiaa.

Kun koira on käynyt uimassa, on joskus houkutus kieriä maassa sen jälkeen suuri. Tätä olisi kuitenkin hyvä välttää, jottei märkään turkkiin tartu ihoa myöhemmin kutittavia partikkeleita, kuten hiekkaa tai maa-aineksia. Toisilla koirilla myös tassujen välit ovat herkät kosteudelle, joten varpaat on hyvä kuivailla uimisen jälkeen.