Esille koiran kanssa

Koira on mukava harrastuskaveri, ja se on varmasti aina valmiina matkaan. On monia lajeja, joita voi koiran kanssa harrastaa, ja niiden joukosta löytyy varmasti molempia houkuttava yhteinen harrastus. Joillekin koirakoille koiranäyttelyt ja kisat ovat intohimo, joka on vienyt mukanaan.

Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyihin osallistuminen on maailmanlaajuisesti suosittu harrastus. Suomessa järjestetään vuositasolla yli 40 kansainväliset kriteerit täyttävää näyttelyä, ja tämän lisäksi satoja muita koiranäyttelyitä. Valinnanvaraa riittää rotujen omista pienemmistä näyttelyistä aina suuriin Voittaja-näyttelyihin, jotka ovatkin jo varsin massiivisia tapahtumia, ja joita järjestetään esimerkiksi Helsingin Messukeskuksessa.

Koiranäyttelyihin osallistumiseen jää helposti koukkuun, etenkin jos oma koira menestyy siellä mukavasti. Moni aktiivinen osallistuja kierää useita näyttelyjä vuodessa. Ei ole lainkaan tavatonta, että esimerkiksi asuntovaunulla kierretään koiran ja perheen kanssa Suomessa, tai Pohjoismaissa kesäkaudella, ja osallistutaan koiranäyttelyihin. Harrastustoiminnan lisäksi näyttelyiden tärkeää antia ovat koirille jaettavat näyttelytulokset, joiden perusteella voidaan kehittää koirien jalostustoimintaa. Terveitä ja sopusuhtaisia linjauksia pyritään käyttämään jalostuksessa, ja näyttelyissä ammattitaitoiset tuomarit hoitavat arvioinnin puolueettomasti.

Kisat

Koiran kanssa voi harrastaa monenlaisia urheilullisia lajeja, joista monessa pääsee myös niin halutessaan kilpailemaan. Esimerkiksi agility, rallytoko ja koiratanssi ovat vauhdikkaita ja monenlaiselle koirakolle sopivia lajeja. Koirakko on siis koiran ja sen omistajan yhteisnimitys, ja harrastustoiminta on ennenkaikkea koirakon molempien osapuolten yhteistyötä.

Agilityssä koirakko kilpailee esteradalla siten, että koira juoksee esteitä läpi, ja omistaja antaa koiralle ohjeita radan läpimenoon esimerkiksi käsimerkein ja elein. Tuloksen ratkaisee sekä radan läpäisyaika, että esteistä suoriutumisen taso. Agility vaatii hieman pidempää harjoittelua ennenkuin koirakko on kisakunnossa.

Rallytoko on hauska laji, jossa suoritetaan läpi rataa. Radalla on matkan varrella kylteissä annettuja ohjeita erilaisiin tehtäviin, joita tulee suorittaa. Lajissa tärkeintä ei ole tyylipuhdas suoritus, vaan koiran sekä omistajan iloinen yhteistyö rataa suoritettaessa. Rallytokoa voi harrastaa ja siinä voi kilpailla, kunhan koiralla on peruskäyttäytyminen ja komennot hallussa.

Koiratanssi sopii kaikille koirakoille, sillä sitä voi tehdä puhtaasti koiran ja ohjaajan edellytysten mukaan. Laji on luovaa ja siinä yhdistyy sekä koirankoulutus, temppujen tekeminen että taiteellinen ilmaisu. Nämä yhdistetään musiikin säestyksellä esitykseksi. Kun lajia on hieman harjoitellut, onkin aika osallistua kisaan ja esitellä koirakon taitoja.